2002-aldain-austria-316143 2002-shawnn-tan-265187

Risicovoeten: Diabetische, reumatische, oudere, spastische en verwaarloosde voeten

 

Ik heb alle modules van de opleiding Medisch pedicure gevolgd en afgerond. Hierdoor heb ik een certificaat voor het behandelen van risicovoeten, zoals diabetische-, reumatische-, oudere, spastische en verwaarloosde voeten.

De behandeling van risicovoeten dient met zorg te worden uitgevoerd om wondjes te voorkomen. Dit is bij mij in goede handen.

Ik werk niet met het vergoedingensysteem van risicovoeten. Dit houdt in dat u bij mij de behandeling zelf betaald. 

 

Diabetische voet

 

Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle (en indien nodig behandeling) door de pedicure bij diabetes patiënten kan ernstige gevolgen voorkomen. De voeten van diabetes patiënten kunnen namelijk erg kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn erg kwetsbaar omdat:

• de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen

• het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen

• de voeten van stand kunnen veranderen

 

Reumatische voet

 

Reumatische voeten vereisen extra zorg. De voeten van reuma patiënten zijn vaak extra gevoelig door:

• gewrichtsontstekingen

• slijmbeursontstekingen

• 'slijtage' in de gewrichten

• standveranderingen

Door het dunner worden van het vetkussen onder de bal van de voet, een afwijkende stand van de voet en/of tenen en niet goed passend schoeisel treedt er aan de voeten vaak ongewenste eelt- en likdoornvorming op. Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt men ook te maken met nagelafwijkingen, zoals brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagels en verkleuringen van de nagel.

 

Oudere voet

 

Bij het ouder worden wordt onze huid steeds dunner. Deze wordt erg kwetsbaar en kan snel kapot gaan. Vaak gepaard gaande met een slechtere doorbloeding zal de wondgenezing vertraagd zijn. Veel mensen gebruiken voor vaatlijden anti-stollingsmedicatie. Wondjes die al sneller ontstaan door de dunne huid zullen langer blijven bloeden, maar ook trager genezen. Voor deze groep cliënten is voorzichtigheid geboden. 

 

Spasme

 

Spasticiteit kan ontstaan tijdens de zwangerschap, of tijdens de geboorte, maar kan ook later ontstaan, na een dwarslaesie of hersenbeschadiging zoals een beroerte, hersenkneuzing of Multiple Sclerose. Voetafwijkingen komen vaak voor bij spastische voeten. Vaak wordt de voet een spitsvoet en kantelt het enkelgewricht naar buiten, zodat u op de buitenkant van de voet gaat lopen. Deze groep cliënten is vaak aangewezen op orthopedisch schoeisel. Verder kan er vaak een beenlengteverschil en/of klauwtenen voorkomen of de voet of het been kan niet meer geheel opgetild worden tijdens het lopen. U krijgt dan een 'klapvoet' of u 'sleept' met het been. 

Voor de behandeling is het belangrijk te weten dat u met een centraal neurologische aandoening onverwacht kunt reageren op prikkels. U trekt bijvoorbeeld de voet of het been terug. Een dergelijke onverwachte beweging vergroot het gevaar op verwondingen en ook hierbij is voorzichtigheid geboden.

  

Verwaarloosde voeten

 

Verwaarlozing van voeten kan ontstaan doordat iemand niet in staat is tot het verzorgen van de voeten en/of door het lange tijd negeren van klachten. De verwaarloosde voet valt onder de risicogroep in verband met grotere kans op complicaties. Iedereen kan verwaarloosde voeten krijgen. 

Schaamt u zich vooral niet, voor mij een kans om het weer mooi te krijgen!

 

 

Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl